Cât poate dura perioada de probă și cum poți pleca din ea?
Publicat: · Editor responsabil: David Litescu
Pe scurt. Perioada de probă este facultativă și poate dura cel mult 90 de zile calendaristice la funcțiile de execuție și 120 la cele de conducere (art. 31 alin. 1 din Codul muncii). În această perioadă, oricare parte poate pune capăt contractului printr-o notificare scrisă, fără preaviz și fără motivare (art. 31 alin. 3). La contractele pe durată determinată, limitele sunt diferite și depind de durata contractului (art. 85).
Citate verificate automat față de textul din . Nu este o revizuire juridică. Forma consolidată folosită: Codul muncii, 27 aprilie 2026. Textul e scris în colaborare cu AI (politica editorială).
Ce spune legea
„se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcțiile de conducere”
„exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice”
„exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia”
„Pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta”
„beneficiază de toate drepturile și are toate obligațiile prevăzute în legislația muncii”
„5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni”
„nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă”
„debutează la același angajator într-o nouă funcție sau profesie”
„Este interzisă stabilirea unei noi perioade de probă în cazul în care, în termen de 12 luni, între aceleași părți se încheie un nou contract individual de muncă pentru aceeași funcție și cu aceleași atribuții”
„Perioada de probă constituie vechime în muncă”
„primele 6 luni după debutul în profesie se consideră perioadă de stagiu”
Cum arată în contracte
Exemplele sunt sintetice: le-am inventat pentru ghid, nu provin din contracte reale.
Exemplu sintetic
Clauză în limita legii
„Se stabilește o perioadă de probă de 60 de zile calendaristice.”
Pentru o funcție de execuție, art. 31 alin. (1) permite cel mult 90 de zile calendaristice. Durata din clauză încape sub acest maxim.
Exemplu sintetic
Clauză de verificat: probă peste maxim
„Pentru funcția de operator, perioada de probă este de 120 de zile calendaristice.”
120 de zile calendaristice este maximul pentru funcțiile de conducere (art. 31 alin. 1). Dacă funcția din contract e de execuție, durata merită o întrebare către angajator; ce efect are depășirea e o chestiune pe care ghidul nu o tranșează.
Exemplu sintetic
Clauză de verificat: preaviz în probă
„Pe durata perioadei de probă, oricare parte poate înceta contractul cu un preaviz de 5 zile.”
Art. 31 alin. (3) spune că în perioada de probă contractul poate înceta „exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz”. Un preaviz prevăzut în clauză diferă de text: întreabă cum se aplică.
Ce faci, pas cu pas
- Verifică dacă contractul prevede o perioadă de probă și cât durează. Legea spune că „se poate stabili” una; nu e obligatorie (art. 31 alin. 1).
- Compară durata cu limitele: 90 de zile calendaristice la funcțiile de execuție, 120 la cele de conducere, 30 pentru persoanele cu handicap (art. 31 alin. 1 și 2). La contractele pe durată determinată se aplică art. 85.
- Notează data la care se termină și cere angajatorului s-o confirme în scris. Art. 31 nu spune cum se numără prima zi, deci data trebuie confirmată.
- Dacă vrei să închei contractul în perioada de probă, trimite o notificare scrisă. Nu ai nevoie de preaviz și nu trebuie să motivezi (art. 31 alin. 3). Păstrează o dovadă a predării sau a trimiterii.
- Dacă angajatorul vrea să încheie contractul în perioada de probă, textul cere o notificare scrisă (art. 31 alin. 3): cere-o în scris.
- Dacă ai mai lucrat pentru același angajator, verifică art. 32: o singură probă pe durata contractului și interdicția unei noi probe la reangajarea în 12 luni pe aceeași funcție.
Ce întrebi cealaltă parte
- Contractul meu prevede o perioadă de probă? Dacă da, cât durează și de la ce dată se numără?
- Ce funcție am în contract, de execuție sau de conducere, ca să știu ce limită se aplică?
- Dacă încetați contractul în perioada de probă, îmi trimiteți notificarea în scris? În ce dată?
- Am mai lucrat pentru voi în ultimele 12 luni, pe aceeași funcție și cu aceleași atribuții. Cum se aplică art. 32 alin. (2^1) la noul meu contract?
- Confirmați că perioada de probă se trece în vechimea mea în muncă (art. 32 alin. 3)?
Confuzii de evitat
- „În probă pleci fără nicio formă.” Contractul poate înceta în perioada de probă exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz și fără motivare. Forma scrisă rămâne. (art. 31 din Codul muncii)
- „Perioada de probă este obligatorie.” Textul spune că se poate stabili o perioadă de probă: este o posibilitate, nu o obligație. (art. 31 din Codul muncii)
- „90 de zile înseamnă 3 luni.” Textul vorbește despre zile calendaristice, nu despre luni. 90 de zile pot fi puțin mai puțin sau mai mult de 3 luni, după lunile în care cad. (art. 31 din Codul muncii)
- „În probă nu ai aceleași drepturi.” Salariatul beneficiază de toate drepturile și are toate obligațiile din legislația muncii, iar perioada de probă constituie vechime în muncă (art. 32 alin. 3). (art. 31 din Codul muncii)
Unelte
Întrebări frecvente
Pot pleca din perioada de probă fără preaviz?
Art. 31 alin. (3) spune că pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă contractul poate înceta „exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz”, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără motivare.
Se numește demisie sau notificare?
În vorbirea curentă se spune „demisie în perioada de probă”. Art. 31 alin. (3) folosește „notificare scrisă”. Cum se califică juridic încetarea este o chestiune pe care acest ghid nu o tranșează.
Cât durează perioada de probă la un contract pe durată determinată?
Art. 85 fixează maxime în zile lucrătoare, după durata contractului: 5 zile pentru contracte sub 3 luni, 15 zile între 3 și 6 luni, 30 de zile peste 6 luni, iar la funcții de conducere, pentru contracte de peste 6 luni, 45 de zile.
Ce este perioada de stagiu a absolvenților?
Art. 31 alin. (5) spune că, pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior, primele 6 luni după debutul în profesie se consideră perioadă de stagiu, cu excepția profesiilor în care stagiatura e reglementată prin legi speciale. La final, angajatorul eliberează o adeverință vizată de inspectoratul teritorial de muncă.
Pot avea două perioade de probă la același angajator?
Art. 32 alin. (1) spune că pe durata unui contract nu se poate stabili decât o singură perioadă de probă. Alin. (2) prevede excepții (o nouă funcție sau profesie, ori un loc de muncă cu condiții grele, vătămătoare sau periculoase), iar alin. (2^1) interzice o nouă probă la reangajarea în 12 luni pe aceeași funcție și cu aceleași atribuții.
Perioada de probă se socotește vechime în muncă?
Da. Art. 32 alin. (3) spune că perioada de probă constituie vechime în muncă.
Ghiduri înrudite
- Cât durează preavizul la demisie și cine îl stabilește?
- În cât timp trebuie plătită o factură între firme: 30 sau 60 de zile?
Surse
Informații generale, nu o analiză a cazului tău. Dacă ai găsit o greșeală, vezi Corecturi.
Jurnal de modificări
- : Aprobat de editorul responsabil, David Litescu, după citirea paginii.
- : Primul draft: text comparat cu forma consolidată de pe legislatie.just.ro.